Prima conferință semestrială de primăvară în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei – 2 aprilie 2024

139 conf.sem

Marți, 2 aprilie 2024, a avut loc, la Centrul Eparhial de la Roma, prima Conferință Semestrială de primăvară în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții, preotesele și diaconii din protopopiatele din zona centrală a Italiei, dar și din insula Sardinia.

După rostirea rugăciunii și a binecuvântării, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a adresat un cuvânt de întâmpinare preoților și diaconilor participanți.

PC Părinte Mihai Drigă, de la Parohia „Sfânta Treime” din Bari, a susținut conferința tematică „Dificultățile copiilor în noul mileniu: cauze și metode de recuperare”, accentuând importanța educației în cadrul familiei, ca prim model de viață. Educarea copiilor trebuie făcută încet, învățându-i reguli sănătoase, după care să se ghideze în viață. După educația în familie, educația primită în cadrul obștii, comunității, este esențială. Școala, alături de Biserică,  trebuie să lucreze împreună, pregătindu-i pentru maturitate.

O dată cu înaintea în vârstă, apar și primele probleme, cauzate de mitul vieții studențești, distracția, în varietatea ei, alcoolul, drogurile și jocurile, golirea sufletească, comoditatea, dorința de câștig rapid și ușor, lipsa dialogului cu familia și altele.

La toate aceste probleme, Biserica, prin preoții și responsabilii ei, oferă metode și activități prin care tânărul, doritor de îndreptare, se poate „vindeca”: terapie individuală și de grup, program de după școală, întâlniri și ședințe cu părinții, colaborarea cu diferitele instituții ale statului, tabere, activități de grup și jocuri terapeutice.

După conferință, a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a mulțumit părintelui Mihai pentru relatarea făcută și pentru readucerea în actualitate a dificultăților pe care le întâmpină tinerii și copiii, în zilele noastre.

Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată recomandărilor pastorale și misionare.

Departamentul pentru Comunicare și Imagine al EORI